در شرایطی که تخریب خانه های تاریخی را تهدید میکند و در کشور شرایط واگذاری بناهای تاریخی مهیا شده و بخش خصوصی نیز تقاضا بهرهبرداری از این اماکن را دارد و شاهد این هستیم که در شهرهای مختلف استان همدان برخی از خانههای قدیمی در معرض آسیب جدی قرار میگیرند شهرداری ملایر ناجی خانه منصوری شد.
به گزارش روابط عمومی شهرداری ملایر مجید فرجی شهردار ملایر در زمینه چگونگی فرآیند این اتفاق در گفتگو با همدان پیام از تعیین تکلیف این عمارت تاریخی پس از ۳۰ سال خبر داد.
فرجی حفظ و احیای بناهای تاریخی در سطح شهرستان را یکی از وظایف مهم برشمرد و گفت: حفظ و مرمت آثار تاریخی و فرهنگی را از مسئولیتهای شهرسازی خود میدانیم و به منظور پاسداشت آثار نیاکان و معماری ایرانی-اسلامی در این مسیر از هیچ تلاشی غفلت نخواهیم کرد .
وی افزود : خانه منصوری یکی از بناهای مهم و تاریخی این شهر است که روند طولانی برای مالکیت و حفظ این بنا بین دستگاههای اجرایی ذیربط و ورثه منصوری طی شد که خوشبختانه پس از پیگیریهای انجام شده این امر محقق شد و مقرر گردید تا هفته آینده با توجه به توافقات انجام شده بین شهرداری و وراث منصوری، اقدامات لازم انجام و خانه منصوری تحویل شهرداری داده شود.
وی عنوان کرد : خانه تاریخی منصوری در بلوار پارک سیفیه، خیابان شهید هاشمینژاد در زمینی به مساحت تقریبی ۲۸۵۰مترمربع عرصه و ۴۰۰ مترمربع زیربنا در دوطبقه بهصورت باغ و عمارت واقع شده است.
شهردار ملایر با اشاره به غنی بودن وجه تاریخی این خانه به قدمت آن اشاره کرد و گفت : طبقه همکف بنا به لحاظ معماری به دوره قاجار و طبقه دوم به دوره پهلوی مربوط است که در تاریخ ۱۱دی ۱۳۸۰ به شماره ۴۶۹۱ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید اما در سال ۱۳۹۰ با پیگیری وارثان و حکم دیوان عدالت اداری، اثر مذکور از فهرست آثار ملی کشور خارج شد ، و این اتفاق دغدغه را برای حفظ خانه افزایش داد .
وی گفت : در سالهای ۱۳۸۶ و ۱۳۸۷ با اعتباری بالغ بر ۱۰۰ میلیون تومان، این بنا مرمت و بازسازی شد. طی سالهای گذشته مکاتبات زیادی برای تملک ملک مذکور صورت گرفت که به دلایل مختلف از جمله عدم تأمین اعتبار، عدم توافق و تعدد وارثان این امر انجام نشد.
مجید فرجی گفت : در سالهای اخیر پیگیریهای زیادی از طریق ادارهکل میراث فرهنگی استان، فرمانداری ویژه ملایر، شهرداری و مسکن و شهرسازی برای تملک خانه منصوری از طریق جابهجایی املاک شهرداری با ملک مذکور صورت گرفته که بالاخره این مهم نتیجه داد و بالاخره خانه تاریخی منصوری پس از ۳۰ سال تعین تکلیف شد.
شهردار ملایر تاکید کرد : بناهای تاریخی بخش مهمی از هویت یک منطقه، شهر و دیار هستند و به عنوان میراث ماندگار و حافظه تاریخی هر شهر باید حفظ شوند و به عنوان شهری با دو برند جهانی که در حال حاضر به عنوان تنها شهر ایران دو نشان جهانی انگور و منبت مبلمان را به نام خود ثبت کرده و در عرصه ملی و بین المللی حرف برای گفتن دارد پس نباید نسبت به حفظ تاریخ این شهر ذره ای کوتاهی کرد .
فرجی در انتها گفت : هویت شهری، یکی از اصلیترین موضوعاتی است که باید در هر شهر مورد توجه قرار گیرد، اگر هویت شهری وجود داشته باشد، تعاملات و نظامات اجتماعی به خوبی شکل خواهد گرفت و آسیبهای اجتماعی نیز به کمترین حد خود می رسد. ما تصمیم داریم حالا با تعیین تکلیف خانه منصوری در ملایر برایش یک کاربری فرهنگی و اجتماعی تعریف کنیم تا میراث دار شایسته ای برای شهروندان ملایری باشیم .